Vrachtwagen

Omvormer 1700W
Omvormer 1700W

De batterijspanning in de vrachtwagen bedraagt 24V en in principe is dus elke omvormer, die van 24V gelijkspanning 230V wisselspanning maakt, geschikt voor gebruik op de camion. Bepalend voor de keuze is het antwoord op de vraag wat u wilt kunnen gebruiken op de baan.

Wilt u alleen uw smartphone, laptop of tablet kunnen opladen, dan is een omvormer van 150 - 300W voldoende. Deze kunt u inpluggen in de aansteker plug in de vrachtwagen en u beschikt over 230V wisselspanning

Velen willen echter onderweg gebruik kunnen maken van een microgolfoven, koffiezetter, koelkastje en waterkoker. Voor deze toepassingen is een zwaardere omvormer nodig, die direct op de batterij moet worden aangesloten. Voor een normaal koffieapparaat, een kleine koelkast en een niet te zware waterkoker is meestal een 1000-1200W omvormer voldoende, zolang het gelijktijdig aangesloten vermogen maar onder het maximale vermogen van de omvormer blijft. 
Wilt u echter ook een microgolf kunnen gebruiken, dan heeft u minimaal een 1700W omvormer nodig, zelfs al staat op de microgolf een vermogen van slechts 700 of 800W. Dat laatste vermogen is namelijk niet het opgenomen elektrisch vermogen, maar het kook-vermogen. Het opgenomen elektrisch vermogen van een dergelijke microgolf oven bedraagt meestal rond de 1300W. Bij aanschaf van een microgolf voor onderweg moet u er op letten dat, naast een zo laag mogelijk vermogen, het een zo eenvoudig mogelijk model is, dus het liefst met een eenvoudige draaiknop om de tijd in in te stellen. In dat geval kunt u namelijk gebruik maken van een zogenaamde gemodificeerde sinusomvormer.
In het geval dat u gebruik wilt maken van Senseo of Nespresso koffiemachine (en dit geldt voor elk  electronisch koffieapparaat) of van een electronisch geregelde magnetron heeft u een zuivere sinusomvormer nodig. Deze omvormers zijn duurder in aanschaf, maar kwalitatief beter en u kunt er bovendien elk type apparaat op aansluiten, ook bijvoorbeeld medische apparatuur, zoals een CPAP tegen slaapapneu.